Startsiden
Advent
Juleblomster
Julelys
Lucia
Julekort
Julemerker
Tegneseriejul
Julehefter
Engler
Julenek
Juletreet
Julesanger
Julenissen
Julesveiner
Juleleker
Juleevangeliet
Julegaver
Juledagene
Julemat
Julekaker
Kontakt oss
JULEMAT      
* Juledrikker * Juleskinke * Medisterkaker * Tilslørte bondepiker
* Julekrydder * Kalkun * Multekrem * Sjokolademousse
* Julenøtter * Lutefisk * Rømmegrøt * Trollkrem
  * Pinnekjøtt * Risengrynsgrøt  
  * Ribbe * Riskrem  


Julekrydder
Juleforberedelser har lenge vært synonymt med lukten av eksotiske krydderier. Vi har dem overalt, i julesylte, julepølser, fiskesaus og ikke minst i pepperkakene. Faktisk gjør de mer for helsa vår enn bare å fylle førjulstiden med velduftende forventning.

Kanel
Kanel lages av barken fra kaneltreet som stammer fra Sri Lanka. Barken av et lignende tre, Kassia, har en lignende, men litt sterkere smak og kan brukes som erstatning for kanel.
Smaken passer til melk og melmat, men er også velegnet til kompotter og epleretter og i retter med får eller fugl. Kanel er stimulerende og godt for fordøyelsen.

Muskat
Muskatnøtt er frukten av muskattreet som dyrkes i Indonesia og India. Smaken holder seg best hvis man kjøper nøtten og maler den selv, men når det trengs større mengder, er det likevel lettest å kjøpe den ferdig malt.

Muskat passer til alle retter med melk og/eller egg. For noen er den kanskje synonymt med hvit saus, fiskefarse eller fiskegrateng, men også leverpostei, brenneslesuppe, svinekjøtt, fruktsalat og en rekke andre retter vil tjene på en liten touch av muskat.

Nellik
Med det vakre latinske navnet Eugenia Aromatika har nellik kommet langt her i livet. Nellikspikerne som vi kjenner dem, er de tørkede blomsterknopper fra nelliktreet som opprinnelig stammer fra Molukkene. I malt form brukes de til nær sagt alt: kaker, brød, kjøttretter og søtsaker. Stikker du en nellikspiker eller to i en løk kan de heve en vanlig gryterett til en aromatisk nytelse. Nellikspiker er også kjent fra juleksinke, sylteflesk og ”jule-appelsiner”.

Nellik er varmende og stimulerende og skal også ha en antiseptisk og svakt bedøvende effekt, slik at noen velger å tygge nellikspiker mot tannverk. Appelsiner stukket med nellik ble tidligere brukt for å holde møll og annet utøy unna, nå gjør vi det kan hende mest for utseende og den deilige duftens skyld.

Svart pepper
Svart pepper er tørkede, umodne bær fra pepperbusken som vokser i tropiske områder. Smaken taper seg fort når pepperkornene males, dessuten kan den malte pepperen være ristet og fremstå som mer irriterende for slimhinnene. Velg derfor hele pepperkorn som du maler selv på en egnet pepperkvern, etter hvert som du trenger det.

Pepperhandel var en av drivkreftene bak de store oppdagelsesferdene og i sin tid var pepperkorn verd sin vekt i gull. Friskmalt pepper virker stimulerende og varmende, spesielt på magen. Det hjelper fordøyelsen, men kan også styrke lungene og beskytte mot enkle virusinfeksjoner som forkjølelse og omgangssyke.

Allehånde
Allehånde er de tørkede fruktene av et eviggrønt tre (tilhørende myrtefamilien), som vokser i tropiske skoger i Sør-Amerika og Vest-India.

Skallet er spesielt aromatisk, så det er en fordel å kjøpe krydderet helt fremfor malt og heller knuse det selv i morter eller pepperkvern.

Som navnet tilsier er smaken anvendelig til det meste. Det ser vi også av det engelske navnet, ”all spice”.
Hele allehånde kan koke med i retter som supper, frikasseer, posteier og grønnsakretter. Nå før jul brukes den også i sylte og silderetter, men allehånde er også god i kaker eller desserter.

Safran
Krydderet lages av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Hver blomst har bare ett tredelt arr, og det må 80 000 blomster til for å få 100 gram safran. Safran er da også verdens dyreste krydder.

Som krydder gir safran en vakker, gylden farge til enhver rett, slik vi kjenner det fra paella, bouillabaisse, risotto, couscous og pilaff. Men safran bidrar også med en spesiell smak, og både smak og farge bevares best dersom du kjøper safranen hel.

Fargen og smaken kommer best til sin rett om den hele safranen kokes i vann eller males i morter med litt salt eller sukker når den skal brukes. Hos oss er safran best kjent som ingrediens i lussekatter som brukes i forbindelse med luciafeiringen 13. desember. Mange lager også Safranris.
I orienten brukes safran til farging av tøy. Det gir en kraftig gul-orange farge som blandt annet brukes mye til buddhistiske munkedrakter.

Kardemomme
Kardemommekjerner er frøene fra et tre som stammer fra regnskogsområder i India og landene omkring.
Brukes til kaker og gjærbakst, men er også en av ingrediensene i karry. I India kan man få en behagelig og varmende te med kardemomme trukket i melk istedenfor vann.

Ingefær
Ingefær er roten av en flerårig indisk lilje. Fersk ingefærrot finner du i grønnsakdisken der den ser ut som en lysebrun, knudrete knoll. I tillegg til å være varmende, er ingefær både kvalmestillende og imflammasjonshemmende. Ingefær kan brukes til det meste, pepperkaker, krydderkaker, sylte og sylteflesk, asiatisk mat og mye mer, men den er også deilig i dessert-retter med frukt eller melk.

Skjær fersk ingefær i skiver eller riv fint på rivjern og press raspet mellom fingrene så du får tak i saften. Tørket, pulverisert ingefær kan også brukes, men i gløgg blir det da viktig å sile godt etterpå, for å unngå bunnfall.

Stjerneanis
Stjerneanis er tørkede frøkapsler fra et kinesisk tre i magnoliafamilien. Krydderet har en fyldigere og rundere smak enn vanlig anis og brukes mye i kinesisk og vietnamesisk matlaging.

 
© schulze, Sist oppdatert: 09.01.2014