Startsiden
Advent
Juleblomster
Julelys
Lucia
Julekort
Julemerker
Tegneseriejul
Julehefter
Engler
Julenek
Juletreet
Julesanger
Julenissen
Julesveiner
Juleleker
Juleevangeliet
Julegaver
Juledagene
Julemat
Julekaker
Kontakt oss
JULEMAT      
* Juledrikker * Juleskinke * Medisterkaker * Tilslørte bondepiker
* Julekrydder * Kalkun * Multekrem * Sjokolademousse
* Julenøtter * Lutefisk * Rømmegrøt * Trollkrem
  * Pinnekjøtt * Risengrynsgrøt  
  * Ribbe * Riskrem  


Nøtter og epler
Nøtter og epler har fra gammelt av magiske egenskaper knyttet både til julen og til resten av året. Innholdet i nøttene kunne si noe om framtiden: En tørket nøttekjerne spådde ulykke. Også epler kunne man gi bort til jul, som et fruktbarhetssymbol eller beskyttelse mot ulykker. Det ga dessuten rikdom for både giveren og mottakeren. Ved å dele eplet i to, kunne framtiden leses: Det lovet godt dersom kjernene var hele etter delingen. Et stjerneformet kjernehus var også det godt tegn, likeledes det å kunne skrelle eplet i én sammenhengende spiral.

Julenøtter er en del av gammel juletradisjon. En stor kurv full av nøtter med en eller flere nøtteknekkere. En tradisjon vel verd å ta vare på også i dagens julefeiring.

Nøtter inneholder en rekke nyttige stoffer - protein, fiber, kalium, magnesium og vitamin E i rikt monn, og dessuten diverse B-vitaminer og sporstoffer som bor, sink og selen i varierende mengde, avhengig av nøttesort.

Mandler
Spesielt rike på flere vitaminer i B-gruppen i tillegg til listen ovenfor. Med sin milde smak er mandler velegnet til all slags mat. Vi finner dem igjen i forkledning både i diverse nøttebunner, kransekake og marsipan. Sistnevnte finnes i økologisk variant søtet med honning eller rårørsukker for den mer kvalitetsbevisste livsnyter.

Maler du mandlene fint, kan de også brukes i stedet for vanlig mel i bakverk. I juleselskapene er mandlene også ettertraktet, takket være sin tendens til å danne tvillingnøtter, noe som igjen gir gjestene muligheter for å inngå lukrative avtaler om ”Filipine”.

Filipine
Toppen av lykke er å finne to nøtter i samme skall, såkalt filipine. Idéen er å dele nøttene med en annen og inngå en avtale om at den som til avtalt tid først hilser den andre med ordet filipine, har gjort seg fortjent til en på forhånd avtalt gave.

Valnøtter
Hakkede valnøtter som er ristet i tørr stekepanne smaker fortreffelig på eller i de fleste retter, det være seg suppe, gryteretter eller ulike grønne salater, gjerne salater med tilsetning av blåskimmelost.

Hasselnøtter
Ferske, nyknekkede hasselnøtter er en helt ny smaksopplevelse for den som bare har spist hasselnøttkjerner fra pose. I landets sørlige deler kan vi dessuten høste hasselnøtter ute i naturen, så sant ikke ekornet kommer oss i forkjøpet. Hasselnøtter smaker også ekstra godt hvis man rister dem lett i en tørr, varm stekepanne.

Paranøtter
Med smak og konsistens som kan minne om kokos, er paranøtt nøtten som nesten ”smelter på tungen”. Det å knekke paranøtter er imidlertid ikke for amatører, og kan bidra med god underholdning i juleselskapet, dersom det ikke gir opphav til krangling om tilgangen til nøtteknekkeren (du trenger minst to av dem).

Kjøp nøtter med skallet på
Straks nøttene kommer ut av skallet, starter harskningsprosessen. Denne sinkes noe om du oppbevarer nøttene i lufttett beholder på et kjølig sted. Det beste er likevel å la nøttene få beholde skallet på til de skal spises. Da holder de seg best. Faktisk kan nøtter holde seg i et helt år, om de får beholde skallet på.

 
© schulze, Sist oppdatert: 09.01.2014